“Kongres Turystyki Społecznej z dofinansowaniem ministerialnym

Fundacja Symbioza dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Rozwoju i Technologii realizuje w 2021 roku projekt pod nazwą:
“Kongres Turystyki Społecznej – ogólnopolska debata na rzecz rozwoju”

Jest  to dwudniowa debata kadr turystyki stanowiąca z jednej strony próbę uświadomienia jak największej grupie osób w Polsce potencjału, jaki niesie ze sobą marginalizowana w naszym kraju i źle pojmowana turystyka społeczna, z drugiej stanowić debatę o sytuacji spowodowanej covid-19. Kongres Turystyki Społecznej adresowany jest do grupy społeczno-gospodarczej zajmującej się turystyką, w szczególności turystyką społeczną oraz turystyką osób niepełnosprawnych. W tym do przedstawicieli:
  • przedsiębiorstw, organizacji i stowarzyszeń turystycznych,
  • organizacji samorządowych i gospodarczych,
  • fundacji, organizacji pożytku publicznego, organizacji obywatelskich,
  • firm świadczących usługi lub oferujących produkty dla sektora turystycznego,
  • instytucji publicznych, urzędów centralnych i jednostek samorządu terytorialnego,
  • parlamentu, samorządów terytorialnych i administracji państwowej,
  • pracowników samorządowych, pracowników służby cywilnej,
  • organizatorów wycieczek i form wypoczynku, w tym wycieczek szkolnych, wycieczek i wypoczynku dla osób niepełnosprawnych, seniorów, rodzin z dziećmi,
  • związków pracowniczych,
  • pracowników naukowo-dydaktycznych
Nadrzędnym celem zadania jest edukacja szeroko pojmowanych kadr zawodowych różnych organizacji na rzecz rozwoju turystyki społecznej w Polsce i wskazania jej jako istotnego narzędzia, które może przyczynić się do rozwoju regionów.  Szczegółowe, cele Kongresu Turystyki Społecznej to m.in.:
  • prezentacja wyników najnowszych badań w obszarze turystyki społecznej w Polsce i Europie, realizowanych przez świat nauki,
  • przeprowadzenie dyskusji nt. określenia obszaru realizacji i komponentów turystyki społecznej wraz z próbą sprecyzowania jej definicji,
  • ocena funkcjonowania turystyki społecznej w Polsce i na świecie, identyfikacji jej podmiotów, barier utrudniających jej rozwój i determinant sprzyjających jej rozwojowi,
  • program Dostępność Plus w turystyce, informacja nt. stanu realizacji programu rządowego przyjętego uchwałą Rady Ministrów 17 lipca 2018 r., propozycje rozwiązań,
  • ocena skutków wdrożenia dla polskiej gospodarki w 2020 roku Polskiego Bonu Turystycznego na podstawie badań, w tym danych pozyskanych z ZUS i od firm,
  • prezentacja i analiza modeli turystyki społecznej funkcjonujących w wybranych krajach Unii Europejskiej,
  • omówienie turystyki społecznej jako kategorii, która rozwijana jest z poszanowaniem dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego, w myśl idei zrównoważonego rozwoju,
  • kształcenie profesjonalnych kadr na potrzeby realizacji turystyki społecznej,
  • podjęcie próby określenia roli turystyki społecznej dla gospodarki regionalnej i lokalnej,
  • ukazanie korzyści z rozwoju turystyki społecznej dla jej uczestników, dla branży turystycznej, społeczności lokalnych oraz państwa,
  • wypracowanie kierunków przygotowania spójnego programu turystyki społecznej;
  • prezentacja atrakcji i produktów turystycznych powstałych w ramach idei turystyki społecznej;
  • omówienie roli sektora publicznego i niepublicznego w rozwoju „turystyki dla wszystkich”, turystyki w środowiskach wojskowych i turystyki wiejskiej
  • ocena turystyki szkolnej jako istotnego komponentu turystyki społecznej
  • wymiana dobrych praktyk, doświadczeń i pomysłów pomiędzy organizacjami z Polski, pracodawcami, samorządami terytorialnymi, podmiotami zainteresowanymi rozwojem lokalnym i regionalnym a organizacjami zarządzającymi programami turystyki socjalnej w państwach członkowskich,
  • zwrócenie uwagi na bariery umożliwiające uprawianie turystyki przez osoby niepełnosprawne niezależnie od dysfunkcji organizmu, a zatem zarówno przez głuchoniemych, niewidomych, inwalidów ruchu, osoby z porażeniem mózgowym
  • omówienie kierunków rozwoju turystyki osób niepełnosprawnych,

Powyższe cele zostaną zrealizowane poprzez odpowiednio przygotowany program merytoryczny Kongresu oraz materiały, które powstaną po wydarzeniu, będące podsumowaniem obrad kongresu wniosków i postulatów uczestników paneli.
Główne działania w ramach zadania:
1.Prace przygotowawczo-organizacyjne KTS (powołanie komitetu programowego, opracowanie strony www, treści informacyjnych, promocyjnych nt. konferencji, organizacja spotkań roboczych w celu przygotowania programu obrad, rozpoczęcie przyjmowania rejestracji uczestników, podejmowanie zadań dotyczących najmu sal pod obrady, ich wyposażenia, kampania promująca wydarzenie i upowszechniające wiedzę o turystyce społecznej,  itp.);
2. Realizacja dwudniowego Kongresu Turystyki Społecznej w październiku 2021r. dla przewidywanej grupy 200 osób. W ramach KTS zapanowano sesje plenarne, sesje tematyczne, panele dyskusyjne, które zostaną dopracowane przez Komitet Programowy Kongresu. W ramowym programie przewidzieliśmy:
  • 2 sesje plenarne – otwierająca i podsumowującą kongres,
  • panel dyskusyjny wprowadzający do kongresu,
  • 4 prezentacje wprowadzające nawiązujące do bloków tematycznych,
  • 4 bloki tematyczne, w których odbędzie się łącznie 12-16 sesji, w ramach, których realizowane będą panele dyskusyjne oraz prezentacje;
  • podsumowania, wnioski i rekomendacje
3. Opracowanie publikacji pokongresowej w nakładzie drukowanym 300 egzemplarzy, z możliwością udostępnia tej publikacji także pliku .pdf do pobrania dla zainteresowanych;
4. Podsumowanie i zakończenie kongresu

Koszt realizacji zadania: 200000 zł
Wsparcie finansowe Ministerstwa i Technologii: 150000 zł

Dofinansowanie zadania publicznego ze środków Ministerstwa Rozwoju, Pracy  i Technologii zgodnie z zawartą Umową nr III/27/P/ 63003/2810/21/DT pomiędzy ww. ministerstwem a Fundacją Symbioza.